fbpx
Ga naar de inhoud

Je bent niet wat je denkt

In de huidige situatie van het coronavirus ervaren meer mensen emoties en gedachten van bijvoorbeeld angst, verdriet, boosheid en wanhoop. Zij zien door de bomen het bos niet meer en verzinken in deze emoties en gedachten.

Iets wat negatieve emoties en gedachten versterkt is onze afkeer er tegen. We willen het niet voelen, het mag er niet zijn. We willen door, denken in oplossing, zonder bewust even stil te staan. Negatieve emoties mogen vaak niet gevoeld worden en worden verdrongen of er wordt afleiding gezocht in werkzaamheden, roken, alcohol of andersoorts afleidingen. Veelal gebeurt dit op onderbewust niveau.

Toch blijven die emoties op de achtergrond doorspelen. Ze blijven in ons aanwezig en bepalen voor een groot deel hoe we reageren en hoe we leven. Juist nu lijkt een uitgelezen kans om stil te gaan staan. Wat voel je nu eigenlijk? Welke emotie ervaar je?

Veelal komt na het ervaren van de emotie al snel de analyse. Waar komt het vandaan? Hoe kan het nu dat ik dit voel? We gaan onze gedachten koppelen aan de emoties en al snel zijn we verzand in oneindige gedachten die betrekking hebben op die enkele emotie. Het beheerst ons denken. Ik geloof dat ons werkelijk lijden zit in ons denken. We proberen alles te verklaren en een label te geven, maar juist omdat we het niet altijd weten neemt het onnodig veel tijd van ons denken, onze gemoedstoestand en tijd in beslag.

Ik geloof er in dat de kracht zit in het ontbinden. Oftewel ons niet verbinden met de emoties en de gedachten die we hebben. Wij zíjn niet die emoties en gedachten, wij ervaren ze. Probeer het maar eens uit als je boosheid op voelt komen. Ervaar het als ‘hé ik voel boosheid opkomen’ in plaats van ‘ik ben boos’. Ja leuk Léon, maar dat kan ik echt niet als ik boos word. Terecht! Mijn advies? Ervaar de emotie volledig, maar verbind je er niet mee. Wees boos, en probeer er zonder oordeel naar te kijken. Emoties zijn over het algemeen namelijk maar van korte duur, het zijn de gedachten die we er aan verbinden die ons vaak uren en soms wel dagen in hun bezit nemen.

Maar wat blijft er over als ik mij niet meer verbind met mijn emoties en gedachten? Puur ZIJN, zijn wie jij bent. Ja dat klinkt spiritueel en dat is het ook. Maar ik daag je uit het te proberen. Het geeft je ruimte om je meer te verbinden met jezelf én met anderen. Iets wat, helemaal in deze tijd, een enorme verrijking van je leven zal zijn!