fbpx
Ga naar de inhoud

Hoe maak je een beladen onderwerp toch bespreekbaar?

Je loopt in jouw relatie of op jouw werk al langere tijd tegen eenzelfde onderwerp aan. Al langere tijd zit het je dwars en toch vind je elke keer een reden om het niet te bespreken. Ondertussen neemt het wel jouw gedachten en gemoedstoestand over. Het bepaalt hoe jij je voelt. Hoe ga je dit gesprek nou toch aan?

Wat houdt je tegen?

Het is allereerst belangrijk om te onderzoeken waarom je het onderwerp uit de weg gaat. Waar ben je bang voor? Wat zijn de obstakels?

Veelal zijn dit overtuigingen, gedachten. Zaken die in jouw hoofd spelen, gebaseerd op jouw ervaringen uit het verleden, maar vermengt met jouw angsten en onzekerheden. Die maken er vaak een angstig en schrikbarend verhaal van. Het gesprek speelt zich al meerdere malen in jouw hoofd af.

Maar zijn ze waar? Kun je zeker weten dat dat wat je over de ander denkt en hoe jij dat gesprek invult ook werkelijk is zoals het zal gaan? Ondanks dat je vaak overtuigd ben van wel, vraag ik je toch daar eens eerlijk naar te kijken. Je weet het namelijk pas zeker wanneer je het gesprek bent aangegaan.

Hoe voer je het gesprek?

Mijn advies is dus altijd om het gesprek toch aan te gaan. Om jouw gedachten met de werkelijkheid te toetsen. Mijn tips voor het gesprek?

  1. Houd het bij jezelf. Zorg dat je geen oordelen vertelt over de ander. Begin je zinnen met “ik ervaar ..” of “Het voel al langere tijd voor mij als.. “. Wanneer jij je kwetsbaar en open opstelt nodigt dit de ander uit om dat ook te doen en dat gebeurt ook eigenlijk altijd.

  2. Laat de weerstand en angst je niet weerhouden. Ga er dóorheen. Voel de spanning in jouw buik, jouw keel of waar in je lichaam er maar een reactie ontstaat. Ervaar de spanning en kijk of je het (deels) kan toelaten. Dit hoort erbij.

Het goede nieuws

Als je dit vaker in je leven gaat doen zullen jouw gedachten steeds minder de overhand nemen en zul je je veel krachtiger en authentieker voelen. Je durft alles te bespreken wat je maar wilt.

En het goede nieuws is, doordat je het nu eerder durft te bespreken is het vaak veel minder beladen. De emotie heeft onderhuids geen ruimte gehad om zich op te bouwen. Veel minder spanning dus.

Toch ondersteuning nodig?

Liggen de thema’s zwaar en lukt je het niet alleen? Kom dan zeker eens bij me langs zodat we dit samen kunnen gaan onderzoeken. We gaan op een relaxte en liefdevolle manier kijken naar jouw blokkades en ze omdraaien naar krachtige acties. Boek hier een ontdekkingssessie.