fbpx
Ga naar de inhoud

Goede voornemens, hoe hou je ze vol?

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Voor velen een reden om (weer) te beginnen met goede voornemens. Toch lukt het maar weinigen om al deze voornemens vol te houden. Hieronder deel ik vijf praktische tips.

1.      Koppel nieuw gedrag aan een bestaande gewoonte

Wil je bijvoorbeeld meer mediteren, zorg dan dat je dat altijd doet voordat je gaat tandenpoetsen. Eten, slapen, douchen, tandenpoetsen doe je elke dag. Zo wordt het makkelijker om jouw nieuwe gedrag dagelijks uit te voeren.

2.      Plaats intenties i.p.v. doelen

Doelen liggen in de toekomst en het is makkelijk om die nog een tijd uit te stellen. Intenties plaats je vanuit het huidige moment en zijn zaken waarmee je direct aan de slag kan. Wat kun je dit moment al doen aan jouw goede voornemen?

3.      Wees mild voor jezelf

Verandering heeft tijd nodig. Gemiddeld duurt het 6 weken voordat nieuw gedrag is geïntegreerd. Wees dus niet te streng voor jezelf als je in ‘oud gedrag’ vervalt. Vier eerder de momenten dat je nieuw gedrag hebt uitgevoerd. Beloon jezelf!

4.      Doe het samen

Deel je voornemen met anderen of doe het samen. Hierdoor voel je je vaak meer verantwoordelijk om het goede voornemen vol te houden. Anderen kunnen je ook steunen en houden er rekening mee. Samen is alles leuker!

5.      Wees intrinsiek gemotiveerd

Voel bij jezelf waarom je dit goede voornemen hebt. Wil je dit echt diep van binnen? Wat zijn jouw drijfveren? Als externe factoren een rol spelen is de kans op terugval vaak groter. Intrinsieke motivatie is de sterkste en meest duurzame vorm van motivatie. Jij wil het, je kan het en je doet het!  

Wil je er meer over weten? In de uitzending van januari op A1 radio heb ik uitgebreid mijn tips gedeeld.
Als de uitzending online staat kun je die hier terugvinden.